Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، رامین امیرمداح، معاون خدمات‌شهری شهردار کرمان  با اشاره به اجرای طرح ساماندهی دست‌فروشان با نصب بنر در محل‌های تجمع غیرمجاز و آماده‌سازی محل شب‌بازار، گفت: پس از انتقال دست‌فروشان به محل تعیین‌شده، کارت شناسایی و مجوز فعالیت در محل مورد نظر برای آن‌ها صادر می‌شود که تاکنون، حدود ۳۰۰ نفر در این بخش ساماندهی شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با اشاره به شناسایی پنج نقطه زمین برای ساخت و راه‌اندازی بازارچه‌های منطقه‌ای و محله‌ای با هدف تسهیل دسترسی شهروندان به ارزاق عمومی در محله‌های کمتربرخوردار، افزود: جلساتی نیز با سرمایه‌گذاران برای اجرا و راهبری بازارچه‌های منطقه‌ای و محله‌ای برگزار شده است.

معاون خدمات‌شهری شهردار کرمان، از شناسایی هفت نقطه در حاشیه شهر برای ساماندهی خودرو‌های دست‌فروش و ایجاد بازارچه‌های موقت خبر داد و تصریح کرد: دست‌فروشان بازار نیز با ایجاد بازارچه موقت جنب بازار شهرداری در حاشیه میدان شهدا (مشتاق) ساماندهی شده‌اند.

امیرمداح با اشاره به پیگیری برای راه‌اندازی جمعه‌بازار خودرو جنب شهربازی، از جابه‌جایی بازارچه ۲۲ بهمن به محلی در روبه‌روی شهربازی و تأمین روشنایی و سرویس بهداشتی آن خبر داد.

او گفت: طی ماه‌های اخیر همچنین بازارچه روز شهرداری واقع در خیابان ابوذر شمالی با ۲۰ غرفۀ فعال راه‌اندازی شد.

معاون خدمات‌شهری شهردار کرمان با اشاره به همکاری مستمر با هیئت‌امنای بازار بزرگ کرمان برای رفع سد معبر و انتظام‌بخشی به بازار بزرگ کرمان، بیان کرد کرد: ۹۸ اخطار برلی ساماندهی موقت معابر عمومی صادر شده است.

امیرمداح بیان کرد: محل‌های استقرار دکه‌ها و منصوبات شهری و قیمت کارشناسی دکه‌ها برلی عقد قرارداد جدید طی امسال بررسی کارشناسی شده است.

او، به ساماندهی کانکس‌های فروش زمین و صدور اخطاریه برای کسب مجوز فعالیت از سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری اشاره کرد و افزود: پیگیری برای تسریع در راه‌اندازی بازارچه فروش دام زنده و همچنین سرعت‌بخشیدن به جذب سرمایه‌گذار برای راه‌اندازی بازارچه‌های محله‌ای و میدان مرکزی میوه و تره‌بار از برنامه‌های در دست اقدام معاونت خدمات‌شهری شهرداری است.

انتهای پیام/ح

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سامان دهی خدمات شهری خدمات شهری راه اندازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۸۹۸۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

◄ متروی قم در پیچ ؛ واگن 6 میلیاردی به 51 میلیارد رسید!

تین نیوز

سازمان قطار شهری شهرداری قم قرارداد ساخت متروی قم در شهریور ۱۳۹۰ را بست و قرار شد در سال ۱۳۹۵ این پروژه به بهره برداری برسد اما به دلایل مختلف چنین اتفاقی نیفتاد.

به گزارش خبرنگار تین نیوز، آبان ماه 1402 بود که طرح تحقیق و تفحص از قطار شهری قم در شورای اسلامی شهر قم  مطرح و پس از یک بررسی همراه با چالش و جنجال در نهایت با ۶ رأی ممتنع ، یک مخالف و ۶ رأی موافق به تصویب نرسید.

 رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای اسلامی شهر قم در خلال بررسی طرح تحقیق و تفحص از سازمان قطار شهری شهرداری قم اذعان داشت: این پروژه باید طی ۶ سال به بهره برداری می رسید که هنوز درگیر و دار مباحث مختلف فنی و اجرایی است. متاسفانه میزان پیشرفت فیزیکی قطار شهری قم به خاطر عوامل متعددی که نیازمند بررسی های ویژه است، بسیار عقب تر از پیش بینی های اولیه است.

مطلب پربازدید مرتبط را بخوانید:

خط 4 متروی مشهد به شهرک مهرگان نمی رسد؟

به گفته اعضای شورای اسلامی شهر قم  در حالی که تا چند سال پیش امکان خرید هر واگن قطار شهری با قیمت ۶ میلیارد تومانی ممکن بود که هم‌اکنون باید بیش از ۵۱ میلیارد تومان برای هر واگن هزینه شود.

 راه اندازی متروی قم به قدری زمان بر شده که در حال حاضر  مهمترین مطالبه عمومی مردم قم در حوزه حمل ونقل عمومی به شمار می رود. این روزها کارزاری در جریان است که خواهان تسریع در راه اندازی متروی قم است. در خواست مردم شهر قم از سید مرتضی سقاییان نژاد اصفهانی؛ شهردار قم و شورای اسلامی شهر قم راه اندازی سریع متروی قم است.

در کارزار «درخواست راه اندازی سریع مترو قم» خطاب به این مسئولان آمده است: ساخت مترو قم زمان زیادی برده و مردم نیاز دارند هرچه سریع تر از این خدمات بهره برداری کنند. بنابراین با توجه به نیاز شهروندان و آسان شدن حمل و نقل و پیشرفت و رونق شهر مقدس قم، ما امضاکنندگان این کارزار از شما درخواست داریم این موضوع را پیگیری کنید تا هرچه سریع تر به بهره برداری از این خدمات دست یابیم.

به گفته اعضای شورای شهر قم برای ارتقای حمل ونقل عمومی ردیف بودجه قابل توجهی اختصاص داده شده است اما هنوز این مهم عملیاتی نشده است و انتظار و مطالبه از شهرداری تحقق آن است.

گفتنی است خط یک متروی قم به طول ۱۴.۸ کیلومتر و ۱۴ ایستگاه عبوری در حال احداث است. فاز نخست خط یک مترو قم در قالب ۶ ایستگاه حدفاصل قلعه کامکار تا میدان مطهری ۹۹ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

همچنین خط دو مترو نیز به طول ۱۵.۵ کیلومتر از شهرک پردیسان آغاز و در محدوده چهارراه بازار قم خاتمه می یابد.

متروی قم آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • کاهش ۸۰۰ درصدی آسیب های اجتماعی با مناسب سازی زیرساخت ها | ۵۰ خودرو در خدمت گشت فوریت های اجتماعی
  • فرمول جدید تعیین سقف اجاره‌بها
  • پیام تسلیت امام جمعه و استاندار کرمان در پی درگذشت امام جمعه فقید بلوک جیرفت
  • رصد وانت‌بارهای میوه‌فروش در سنندج
  • شهرداری قزوین به مطالبه شورا برای ساماندهی معابر شهری توجه کند
  • ◄ متروی قم در پیچ ؛ واگن 6 میلیاردی به 51 میلیارد رسید!
  • راه‌اندازی بازارهای روز، راهکار ساماندهی سد معبر و مشاغل مزاحم شهری در ارومیه
  • قرارگاه جهاد آسفالت در کرمان راه اندازی شد
  • امام جمعه بلوک براثر سانحه تصادف درگذشت
  • خیابان فلسطین اراک ساماندهی می‌شود